Jak na logistiku e-shopu při expanzi na zahraniční trhy – přesun celého fulfillmentu

Chcete prodávat do zahraničí a pouhá spolupráce s dopravcem, který tam doručuje, už vám nestačí? Přemýšlíte, zda se vám nevyplatí do zahraničí přesunout i celý fulfillment? Pojďme se podívat na to, jak a kam globální fulfillment delegovat.

Když dopravovat do ciziny nestačí

Podle čeho si vybrat dopravce do zahraničí a jak bude v tomto případě vypadat související logistika – tomu jsme se věnovali v předcházejícím článku. Z něj už taky víme, že doprava není všechno. Logistika totiž zahrnuje celý proces fulfillmentu – tedy všechny úkony od objednání produktů u dodavatele až po doručení balíčku koncovému zákazníkovi.

Přestává vám už vyhovovat přejímat a skladovat zboží v Česku? Je pro vás nepraktické tady objednávky vychystávat a balit? Řešit si dopravu do zahraničí po vlastní ose? Obtížně se vám vyřizují vratky a reklamace vašich zahraničních zákazníků? Pak vám doporučujeme svěřit celý fulfillment spojený s expanzí do zahraničí externí firmě.

Celou svou zahraniční logistiku tak delegujete na spolehlivého partnera a vy se můžete plně věnovat dalším důležitým aktivitám jako je obchod, marketing nebo vývoj a inovace.

Jak může probíhat delegovaný fulfillment:

  1. Vaše zboží je doručeno přímo do skladů fulfillment partnera (v ČR či v zahraničí), ten ho zaeviduje a skladuje.
  2. Vy obdržíte objednávku zákazníka, vystavíte fakturu. Informace z objednávky a dokumenty (fakturu, dodací list) pošlete k partnerovi do systému – např. v xml exportu, přes API, nahráním do webové aplikace nebo e-mailem.
  3. Partner objednávku vychystá a zabalí. Také sám vybere nejvýhodnější formu přepravy a zboží připraví k přepravě způsobem požadovaným dopravcem.
  4. Partner informuje kupujícího smskou nebo e-mailem.
  5. Partner zboží doručí kupujícímu, sám komunikuje s dopravcem, sám ho vybírá.
  6. Partner řeší také vratky zboží a jejich skladování a logistiku, předává vám o nich informace (např. v systému).
  7. Platby za zboží včetně dobírky chodí přímo na váš účet, partner připravuje vyúčtování a podklady.
  8. Každý měsíc vám partner zasílá podrobnou fakturu za své služby.

Konkrétní podobu fulfillmentu a rozsah spolupráce (včetně například toho, v jakých zemích bude zboží skladováno, jak se bude mezi sklady přeposílat, atd.) si vždy dohodnete s danou fulfillment službou individuálně. Dobré fulfillment služby se pro své zákazníky vždy snaží připravit služby na míru.

Proč by měly e-shopy využívat fulfillment služby? Přečtěte si, jaké jsou výhody sdílení skladů a logistických služeb.

Se kterou fulfillment službou spolupracovat?

  • Fulfillment by Authentica - Výhodou této společnosti je, že se v ní v klidu domluvíte česky. Sklad mají v Brně, dováží ale i do okolních zemí. Pokud se tedy rozhodnete expandovat do zemí našich sousedů, pak je Authentica skvělou volbou.
  • Mailstep - I tato česká firma doručuje do zahraničí, a to konkrétně do více než 200 zemí světa. Pokud tedy chcete expandovat opravdu ve velkém, zkuste Mailstep.
  • ComGate - Řešíte expanzi na Slovensko a rádi byste si zařídili fulfillment tam? Pak doporučujeme využít služeb ComGate fulfillmentu, který má sklad nejen v Česku, ale i v Bratislavě. Vše můžete tedy řešit rychle a lokálně.

Můžete využít i globální hráče na trhu:

  • 3P Logistics - Tato mezinárodní fulfillment firma nabízí komplexní služby. Centrální sklad má ve Velké Británii, ale síť skladů má velmi širokou a zahrnuje i Čínu nebo Nový Zéland. Nabízí flexibilní systém placení pouze toho, co od nich skutečně využíváte.
  • BoxMe - Je fulfillmentová síť zaměřující se hlavně na jihovýchodní Asii a USA. Pracují jak s velkými, tak s drobnými podniky a nabízejí konzultace i v oblasti povinností a daní na asijských trzích.
  • eFulfillment Service - Skvělá volba pro fulfillment zaměřený na prodej v USA. Mají minimální vstupní bariéry a spolupracují s velkými i menšími firmami. Nabízejí také asistenci s kontejnerovou dopravou a proclením.
  • Fulfillment.com - Opravdu globální fulfillment služba s velkými centry v severní a střední Americe, v Evropě i v Austrálii. Funguje na systému předplatného a nezavazuje své partnery k žádným dlouhodobým závazkům.
  • dále také Logistiko.eu, Pro FS, RedSky Europe, RHIEM, Shipwire a spoustu dalších

Nezapomeňte, že sjednané služby i výsledná cena se u každého fulfillment partnera liší v závislosti na smluvních podmínkách, které si s nimi dojednáte. Vždy si nechte vystavit konkrétní cenovou nabídku přímo na míru vašemu businessu a nebojte se nabídky porovnávat, klidně i vyjednávat.

Při rozhodování o ideální fulfillment službě pro vás vždy dobře zvažujte povahu vámi prodávaného zboží, země, ve kterých prodáváte a taky způsob, jakým funguje vaše firma. Co může být skvělé řešení pro jeden e-shop, druhému e-shopu fungovat nemusí. A hlavně – pokud vám některý logistický proces přestane vyhovovat, nebojte se ho upravit či zcela změnit.

Zvládněte logistické procesy při expanzi na jedničku

Jak co nejlépe vyřešit logistiku či jaké fulfillment služby využít při expanzi vám poradíme nejen my, ale také odborníci z NK Expand.

arrow icon